آرایههای ادبی خرید نسخه کامل
از این مبحث در کنکور سراسری بین ۳ الی ۴ سوال طرح میشه. در سالهای اخیر طوری تستها رو طرح میکنن که معمولاً بیشتر آرایههای ادبی رو شامل میشه! اما آرایههای «تشبیه، استعاره، ایهام، جناس، متناقضنما و تشخیص» بیشتر مورد توجه عزیزان طراح قرار میگیره!!
جناس
آرایهی جناس به دو صورته، تام و ناقص؛ در جناس تام دو کلمه یکسان اما معانی مختلفی دارند و در جناس ناقص دو کلمه در یک صامت یا مصوت با هم اختلاف یا افزایش دارند.
استعاره
استعاره زیر مجموعهای از تشبیهه، اما چون از استعاره به طور مستقل سوال طرح میکنن، بهتره به طور جداگانه مورد بررسی قرار بگیره! سعی کنید تشبیه و استعاره رو با هم مطالعه کنید! تنبلی رو کنار بگذارید! دیگه وقت کار کردنه!!
قیمت:
3500
2,975 تومان
تخفیف
0,525 تومان
قیمت فیلم آموزشی این بخش و تمامی زیر بخش های آن برای شما: 2,975 تومان
تشبیه
بدون شک مهمترین آرایه بین همهی آرایهها تشبیهه!! شاید هم ترسناک ترینشون! من هم قبول دارم! روی آرایهی تشبیه باید وقت بیشتری بگذارید! اما اگه اون رو اصولی یاد بگیرید از پسش بر میآیید!! به خودتون اعتماد داشته باشین!
قیمت:
4500
3,825 تومان
تخفیف
0,675 تومان
قیمت فیلم آموزشی این بخش و تمامی زیر بخش های آن برای شما: 3,825 تومان
مجاز
گاهی کلمات در معنایی غیر از معنای حقیقی و واقعی خودشون درون عبارات به کار میروند. در این حالت مجاز شکل میگیرد. یادتون باشه مجاز و استعاره رو با هم اشتباه نگیرید! در مجاز ارتباط دو اسم (خود کلمه و معنای مورد نظر ) از نوع رابطه است و این ارتباط در استعاره از نوع شباهته!! اصلاً نگران نباشین!! اوضاع تحت کنترله!! فقط کافیه به همین ریزهکاریها توجه داشته باشین!!
کنایه
زمانی که یک عبارت در بیت یا نوشته، معنای واقعی خودش رو نداشته باشه با حالت کنایه سر و کار داریم! ضرب المثلهای فارسی رو که بلدین؟! تا اینجا ۵۰ درصد راه رو رفتین!! باقیش دیگه به همت خودتون بستگی داره!!
تلمیح
زمانی که شاعر یا نویسنده در نوشتهی خودش ما رو به یاد داستان، حکایت، آیه یا حدیث بیاندازد، تلمیح شکل گرفته است! تنبلی رو بگذارید کنار!! مگه ما چند تا داستان و حکایت توی کتاب درسی داریم؟!! به خاطر سپردن اونها برای شما اصلاً کار سختی نیست!!
ایهام
ایهام زمانی که یک کلمه بیش از یک معنی بده و ما بتونیم همهی اون معانی رو درون عبارت به جای کلمهی مورد ایهام قرار بدیم. یک سری کلمه هست که اگه اونا رو به خاطر بسپارید میتونید از پس این آرایه بربیاید. خیلی سخت نیست!!
اسلوب معادله
اسلوب معادله، آوردن مثال برای یک موضوع است. اگر موضوع و مثال هر کدام در یک مصرع مستقل قرار بگیرند و بتوانیم آنها را جا به جا کنیم!
حس آمیزی
هر گاه شاعر یا نویسنده موضوعی را که مر بوط به یکی از حواس پنجگانه است، به چیزی نسبت دهد که با آن حس قابل درک نباشد، حس آمیزی رخ داده! با حواس پنجگانه که آشنا هستید؟!!
سجع
گاهی کلمهها در انتهای جملات (نثر یا نظم) هم وزن هستند یا در حروف آخر یکسان؛ اینجاست که جناب سجع وارد عمل میشه!! البته نگران نباشین! در سالهای اخیر ازش کم تست طرح شده! اما از قدیم گفتن احتیاط شرط عقله!!
حسن تعلیل
حسن تعلیل در واقع سوالی است که شاعر در جواب اون علتی رمانتیک یا تخیلی بیان میکنه که این جواب در عالم واقعیت هیچ ارتباطی با اون موضوع ندارد!
اغراق
اغراق نسبت دادن صفت یا کاری به کسی یا چیزیه که از حد معمول بیشتر باشه! همون خالی بندیه خودمونه!! با یه کم شاخ و برگ اضافه و البته به همراه چاشنی ادبی!!
واج آرایی (نغمه حروف)
واج آرایی زمانی اتفاق میافتد که یک حرف چندین بار (حداقل ۳ بار) در جمله یا عبارتی تکرار شود؛ به طوری که آهنگ و زیبایی شعر را افزایش دهد!
تضمین
اگر شاعر یا نویسندهای در نوشتهی خودش قسمتی از آیه، حدیث، شعر و یا نوشتهی شاعر یا نویسندهی دیگری رو عیناٌ ذکر کنه، تضمین به وجود اومده! از این راحتتر آرایه نداریم؟!! مطمئن باشید؟!!
متناقض نما
متناقض نما یا پارادوکس زمانی اتفاق میافتد که ما دو کلمه یا مفهوم متضاد را در آنِ واحد و به یک نفر یا یک چیز نسبت دهیم!
تشخیص (جان بخشی)
تشخیص، نسبت دادن فعل و یا عمل مخصوص به انسان به یک غیر انسان و یا نسبت دادن یک ویژگی مربوط به جانداران به یک غیر جاندار است! با ویژگیهای خودتون که آشنا هستید؟!! پس جای نگرانی نیست!!
جمعبندی آرایههای ادبی فارسی کنکور
حال که در بخشهای قبلی هر کدام از آرایههای ادبی را به تفکیک یاد گرفتید در این بخش میآموزید که چگونه همه آرایههای ادبی را در تستهای کنکور پیدا کنید. این بخش شامل حل تحلیلی و تکنیکی تست کنکورهای سراسری ۵ سال اخیر داخل و خارج از کشور، آزمونهای سنجش و غیره است. با مطالعه بخشهای قبلی و این بخش قادر خواهید بود به راحتی تستهای آرایه ادبی کنکور را پاسخ دهید.